De voordelen van Low-Code: Citizen Development
Citizen development is een aanpak waarbij niet-technische gebruikers, vaak aangeduid als "burgers", betrokken worden bij het creëren en ontwikkelen van
Intro
Citizen development is een low-code aanpak om software te ontwikkelen. In mensentaal maakt deze aanpak het mogelijk dat gebruikers van een programma zelf aanpassingen & verbeteringen kunnen doen, zonder dat ze kennis moeten hebben van een programmeertaal. Om verwarring te vermijden, ‘Citizen’ staat hier voor niet IT gebruikers & niet voor ‘burgers’, daarom zullen we ook geen letterlijke vertaling gebruiken in deze blog.
We hebben het hier echter niet over ‘Schaduw-IT’ applicaties, wat verwijst naar werknemers/gebruikers die zelf applicaties aanschaffen of (laten) bouwen, zonder dat het IT departement hier weet van heeft. Bij Citizen Development is IT vanaf het begin betrokken. Al in 2012, gaf een analyst bij Gartner aan dat “Iedereen tegenwoordig een software-ontwikkelaar is.”
Een citizen developer is een werknemer die zelf nieuwe software-applicaties creëert om gebruikt te worden door anderen. Citizen developers gebruiken programmeer- en runtime-omgevingen die specifiek hiervoor zijn ontworpen en/of goedgekeurd door het IT departement. Vandaag de dag kunnen werknemers dus zelf oplossingen bouwen ten dienste van hun departement, organisatie, of zelfs het grote publiek. Dit wordt mogelijk gemaakt door technologische ontwikkelingen zoals ‘shared services’, ontwikkelplatformen gebaseerd op 4de-generatie programmeertalen (4GL), en diensten/computerkracht in ‘de cloud’. – Vertaling van: Gartner IT Glossary
Je zal deze term misschien nog niet gehoord hebben, maar we zijn er zeker van dat je al met citizen development in aanraking bent gekomen. Bijvoorbeeld wanneer een collega een dashboard of rapport bouwt in CRM of Business Intelligence platformen. Of wanneer iemand van de communicatiedienst snel een webpagina of blog in elkaar steekt via een gebruiksvriendelijk platform waarin geen kennis van HTML of CSS vereist is.
Vanwaar de andere termen: no-code of low-code? Dit slaat op het feit dat de programmeercode en ‘interne werking’, die schuilt achter het stuk software, verborgen zitten. Deze gaan schuil achter gebruiksvriendelijke interfaces & ontwikkelomgevingen die citizen developers gebruiken om hun ‘apps’ te bouwen of verbeteren.
De oorsprong & voordelen van Citizen development
Het vakgebied binnen softwareontwikkeling dat bekend zou worden onder de noemer ‘Citizen Development’ is ontstaan uit pure noodzaak. IT-departementen zijn namelijk vooral bezig met het onderhouden van de huidige IT-infrastructuur en het bewaken van de roadmap en IT-architectuur van de organisatie. Door digitale transformatie is de hoeveelheid werk voor IT-teams ook exponentieel gestegen. Het IT landschap wordt alsmaar complexer door de mix van oplossingen in de cloud, ‘legacy’- en on-premise systemen, én hybride oplossingen. Al deze systemen moeten bovendien met elkaar kunnen communiceren & data uitwisselen.
Daarbovenop komt een groeiende achterstand in het behandelen van de vele applicatie-aanvragen van andere departementen en gebruikers. Door een deel van deze aanvragen te laten behandelen door citizen developers kan de hele organisatie de volgende voordelen realiseren:
Versnelde ontwikkeling van oplossingen die knelpunten en uitdagingen verhelpen. Geef eigenaarschap aan gebruikers die het dichtst bij de business staan en de echte meerwaarde van een bepaalde applicatie kunnen inschatten. Vermijd schaduw-IT door het aanbieden van platformen, goedgekeurd door IT. Zo kan je de veiligheid en ‘compliance’ garanderen. Verminder de werklast van IT door te steunen op de vele probleemoplossers binnen de organisatie die niet direct een achtergrond hebben in programmeren/development. Optimaliseer Business-IT alignering en blijf nauw betrokken bij de kerntaken van de organisatie. Dit heeft als effect dat het IT-departement als een betrouwbare partner wordt gezien.
Citizen development in het ACM-platform
Bij Adaptive Case Management geloven we heel erg in een low-code aanpak. Wij bieden onze klanten een waaier aan doe-het-zelf modeler- en configuratie opties: gebruiksvriendelijke UI widgets, een formulier designer, dossier modellering en workflow, data modellering, document en e-mail sjablonen, prioriteiten en planningsbeheer, taxonomieën, master data lijsten, etc.
Hieronder kan je een voorbeeldje zien van onze ‘formulier designer’, die een citizen developer toelaat om de look & feel en veldafhankelijkheden te configureren voor een aanvraagformulier op een digitaal e-loket.
Kenniswerkers en dossierbeheerders binnen het departement kunnen vlot nieuwe formulieren aanmaken in het ACM platform, zonder dat developers moeten programmeren. Zo moet de IT dienst ook niet continu betrokken zijn bij iedere aanvraag tot verandering. Dit maakt alle diensten meer ‘agile’ en efficiënter.
Het eindresultaat is dat departementen die instaan voor het beheer en de opvolging van belangrijke complexe processen een betere service kunnen leveren naar alle belanghebbenden (burgers, andere overheidsinstellingen, betrokken partijen, IT, etc.).
Let's get in touch!
Meer weten over Anchr's dossierbeheersoftware?
Neem dan even contact op en we horen elkaar snel!